W czasach obecnych alergie typu pokarmowego pojawiają się częściej niż kiedyś. Dobrze chociaż, że diagnozowanie tego typu stanów także jest na wyższym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do głównych objawów, które powinny wzbudzić niepokój można zaliczyć: dolegliwości bólowe jamy brzusznej, brak apetytu, częste rozwolnienie, nudności, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe.
dieta gluten free
W wyniku uczulenia na gluten może pojawiać się też niedokrwistość wywołana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie ma potrzeby, aby doświadczać powyższych dolegliwości. Istnieje w końcu możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu diagnozę potrzebne mogą być modyfikacje sposobu odżywiania, a co za tym idzie – również sposobu życia na co dzień. Z naszego menu jesteśmy zmuszeni wykluczyć znaczną ilość produktów żywnościowych. Niedozwolone są w szczególności: produkty mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, ale również różnorodnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby uczulone na gluten muszą pamiętać też o skrupulatnym przeglądaniu składów produktów przetworzonych. Ważne jest też unikanie jedzenia takich dań, co do których nie posiadamy informacji w zakresie składu. Zarówno w wypadku żywności, jak i specyfików. Różnorodne stabilizatory niemal na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak martwić na zapas. Pozbawione glutenu pokarmy są aktualnie łatwo dostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale także w większych sklepach. Prócz tego sporo piekarnii prowadzi sprzedaż bezglutenowe wypieki. W menu warto umieścić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej formie. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu również można ułożyć w sposób zróżnicowany. Nie jest konieczne nawet wyeliminowanie łakoci. Życie uczulonego na gluten pacjenta w wymiarze codziennym po prostu stawia wymóg znacznej ostrożności w wyborze produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.